Sklop seminarjev v začetku leta 2022: Biomehanika jahača – za zavedne jahače; v novembru po znižani ceni!

Kaj lahko kot jahač naredim, da sva s konjem boljši team?

Razišči in ponotranji dejstva, ki tvoje in konjevo gibanje povežejo v lahkotno in prepustno!

Da čim boljše jahaš, moraš veliko jahat, kajne?

To vsaj pravijo. Meni se je zgodilo, da sem med jahanjem pogosto le ponavljala iste napake. Verjetno, ker sem bila non stop v nekih starih, istih vzorcih, iz katerih nisem znala ven. Potem pa nekaj časa nisem jahala, in mi je šlo velikokrat boljše! Ko sem si vzela pavzo, so mišice počivale, misli mislile. In ko sem šla nazaj na konja, mi je šlo bolje.

Je tudi tebi kaj znano?

Velikokrat pozabimo, da smo sami ključen del konjeve ekipe! In kot del ekipe moramo na jahanje pripraviti tudi sebe. Kako pa?

Ravno to je tema seminarja in v tem je ta seminar drugačen!

Običajno se na treningih ukvarjamo predvsem s konjem.

Tokrat boš v ospredju ti – JAHAČ!

Na seminarju boš spoznal/a:

 • orodja, s katerimi se lahko odzoveš na različne situacije in jih rešiš. 
 • kako izboljšati tvojo komunikacija s konjem, tako da  bo jasna in vama omogočala hitrejši napredek.
 • kako se lahko brez konja, samo ti, v svojem telesu, pripraviš na jahanje. 
 • kako povezati tvoje gibanje v lahkotno in prepustno. Takšno, ki ga konj zlahka razume.
 • kaj se med jahanjem zgodi v določenem trenutku. 
 • tehnike, ki delujejo in jih lahko takoj preneseš v prakso.

To vse bo bistveno izboljšalo tvoj odnos s konjem. Da takrat, ko greš jahat, ni frustracije ne zate, ne za konja.

Kako pa to dosežeš?

Na konja vplivaš s tremi dejstvi: s sediščem, nogami in rokami.

V sklopu seminarjev boš preko vizualizacij in poglobljenega razumevanja biomehanike jahača spoznal/a teorijo vseh treh dejstev.

Nato boš v praktičnem delu preko Feldenkrais metode v lastnem telesu začutil/a vse, kar se na konju zgodi v tvojem telesu. Tako teorija postane zate smiselna v tvojem telesu. Vodiva te prek procesa, kako lahko tehnično znanje enostavno preneseš v občutke, gibanje in potem na konja. 

Bonus: spoznaš tudi, kaj konj čuti ob določenih tvojih gibih, kako to razume in kako se na to odziva iz vidika konjske biomehanike.

Z vsem tem lažje najdeš ali poglobiš odnos s konjem, stik z njim gradiš prek razumevanja, spoštovanja. Jahal/a boš lahko brez uporabe sile.

Še vedno ne veš točno, kaj pričakovati? Preberi, kaj pravijo udeleženci preteklih seminarjev:

…Preden sem začela s Feldijem sem bila čisto trda, čist adijo, kot da ne bi znala jahat. Zdaj je pa ful sprememba. Zdaj je več gibanja, možnosti izolacije na primer nog od zgornjega dela in zgornjega dela od rok. Delajo skladno, in hkrati tudi vsak zase lahko samostojno. 

…To je nekaj nepredstavljivega. Prej sploh nisem vedela, da je to možno, razen če se usedeš na mehaničnega konja. 

…Je super res iz vseh vidikov. Tudi za nekoga, ki jaha v šoli jahanja, ali renta konja, da vzdržuješ sebe v jahalni formi.

…Sem se naučila tekom tega, da se bolj zavedam telesa. Sem se že prej celo življenje s športom ukvarjala, veliko gibala, na primer plesala in jahala. Ampak to ni bilo nič v primerjavi s tem kar sem sedaj preko Feldija odkrila. Je ful fajn, sem res zadovoljna.

…Jst bi priporočala to vsem jahačem! V primerjavi s kakšnim fitnesom in raznimi izobraževanji, treningi, tekmami, to sploh ni drago. In še bolj funkcionalno je, vsaj za jahače.

…Noben mi ni še razložil kako konja lahko obrneš, da grejo rame v smer kamor gre konj, boke pa v drugo stran, da je pol skup postavljeno in gre. Ful dobra prispodoba. Ko jahaš se na to sliko spomniš, to narediš in deluje.

…Nisem mogla verjeti, da je lahko po eni lekciji tak učinek, da res tok čutiš.

…Najbolj me je prepričalo, ko sta dali vse sklope skupaj, ker se vse povezuje. To sem vedno pogrešala.

…Prav ta mir sem čutila, ki si ga že od nekdaj želim, pa ga zelo težko dosežem. Po seminarju sem bila umirjena, sprijaznjena z vsem, nisem velik razmišljala vnaprej. Hkrati pa so bili takrat tut moji gibi skladni s tem, umirjeni in povezani.

…Sva šli drug dan jahat in ona je sedela tako kot še nikoli, ona je od takrat zjahala. Od takrat lahko prvič v življenju drži konja v naslonu, prvič v življenju se je čutila.

…Tako bi jst opisla Feldija: se matraš ful dolg, crkuješ, pol pa v eni Feldi uri gre.

…Tole je izboljšalo odnos s konjem. Bistveno. Ker zdaj razumem, zakaj konj nekaj ne naredi, ker jaz naredim to napol. Oziroma, ko jaz nekaj naredim, zakaj pol on to naredi. 

…Pričakoval sem napotke, kako se moraš držat, pa kaj morš počet pa tak. Bistveno bolj splošno kakor je bilo, ker tole je bilo pa čisto specialistično. 

Seminar vodiva:

ŽIVA LOGAR, inštruktorica jahanja, terapevtka s pomočjo konja in specialna in rehabilitacijska pedagoginja. S konji delam že vrsto let, vodim šolo jahanja, kjer konje jahamo brez brzde in prisile, kjer jahače učim prek zavedanja in razumevanja. 

ŠPELA BLENKUŠ, mag. kineziologije, Feldenkrais in Child’Space učiteljica in terapevtka s konji. Gibanje me fascinira in z veseljem predajam lahkotnost in enostavnost gibanja, ko ga razumemo in znamo uporabiti sebi v korist. 

Skupaj sva že uspešno vodili sklop seminarjev za zavedne jahače, ki ga sedaj zaradi zelo pozitivnih odzivov razpisujeva ponovno. Bili sva predavateljici na usposabljanju za terapevte s pomočjo konja, enega od seminarjev pa sva vodili tudi za tuje udeležence.

V sklopu seminarjev za biomehaniko jahačev, so vključeni trije on-line seminarji v skupnem trajanju 15 ur. Vsak seminar poteka v dveh zaporednih dneh, v petek zvečer in v soboto dopoldne. 

Datumi:

Seminar o sedišču – KAKO LAHKO SEDIM, DA KONJU VSE JASNO RAZLOŽIM?

 • petek, 7. januar od 18:30 do 21:00
 • sobota, 8. januar od 9:00 do 11:30

Seminar o dejstvu nog – DOBER KONJEV ODZIV ZAHTEVA USTREZEN POZIV.

 • petek, 21. januar od 18:30 do 21:00
 • sobota, 22. januar od 9:00 do 11:30

Seminar o dejstvu rok – NAJ ROKE BODO KONJU POVABILO IN NE USTAVLJANJE NA SILO

 • petek, 4. februar od 18:30 do 21:00
 • sobota, 5. februar od 9:00 do 11:30

Ker vse poteka na daljavo (preko Zooma), se seminar snema. Če se katerega od seminarjev ne moreš udeležiti v razpisanem terminu, si lahko posnetek ogledaš kasneje. Med snemanjem je strogo varovana zasebnost udeležencev, zato bova delili predavanje in praktični del brez posnetka udeležencev.

Cena za celoten sklop vseh treh seminarjev: 

 • Prijave v novembru: 195 eur
 • Prijave v decembru: 225 eur
 • Prijave v januarju: 235 eur 

Prijaviš se preko obrazca za prijavo:

%d bloggers like this: